Poptávkový formulář

Aktuálně

10. 8. 2020

Spolupráce s firmou Sto na naší realizaci Orlovna Šlapanice

Dekorativní fasádní prvky StoDeco vrátily Šlapanické Orlovně její původní ráz

Krásný a vzorový projekt spolupráce uvědomělého investora, kvalitního architekta a osvícené realizační firmy při rozsáhlé rekonstrukci Orlovny ve Šlapanicích u Brna

Projekt šlapanické Orlovny je výsledkem dlouholetých snah místní tělovýchovné jednoty o vybudování důstojného prostoru pro mladé sportovce a pro pořádání kulturních i společenských akcí. Objekt stojí na náměstí, tedy v srdci města. Po rekonstrukci je jeho součástí velká tělocvična, primárně určená pro florbalový oddíl a míčové sporty, dále také multifunkční sál, který slouží pro stolní tenis i pro společenské akce. Kromě toho jsou v Orlovně i nová restaurace a v suterénu dvě bowlingové dráhy.

Z historické stavby z konce 19. století zůstala v průběhu rozsáhlé rekonstrukce pouze část obvodového zdiva a sklepní prostory s klenutými cihelnými stropy. Zdivo ze směsi pálených cihel a kamene se proti vlhkosti sanovalo pomocí chemické injektáže. Stěny suterénů byly zvenčí odkopány, vyspraveny a izolovány povlakovou izolací z asfaltových pásů. Zevnitř byly otlučeny veškeré omítky, zdivo bylo po vyspárování a očištění penetrováno a ponecháno jako pohledové. Nové části jsou zděné z keramických bloků tl. 300 mm, stropní konstrukce jsou z předpjatých železobetonových panelů. Náročné bylo zastřešení tělocvičny ve 2. NP, které je svým provedením ojedinělé.

Rekonstrukce začala v červnu 2018. Po počáteční fázi, kdy probíhalo bourání velké části původního objektu, byla zahájena realizace hrubé stavby. Design architekti ladili do historického stylu s několika moderními prvky. Střešní krytina je z vláknocementových šablon, klempířské prvky jsou z pozinkovaného plechu. V interiéru jsou v reprezentativní části použity masivní dřevěné dveře, vyrobené jako kopie podle původních historických. Slavnostní otevření rekonstruované orlovny se uskutečnilo v říjnu 2019.

StoDeco profily s moderními omítkami a nátěry StoColor Lotusan v praxi

„Fasáda původní budovy byla v průběhu let zničena, ale při návrhu rekonstrukce a nástavby bylo zadáním investora vrátit jí původní ráz. Při současném zachování požadavků na energetickou náročnost objektu bylo vhodný řešením použití systému s dekorativními fasádními prvky StoDeco z materiálu Verolith,“ říká architekt Matúš Jánsky. Vodorovné nuty (drážky) na fasádě byly do fasádního polystyrenu řezány na stavbě pomocí odporového drátu, ve vrstvě lepidla bylo použito speciálních tvarovaných kusů armovací síťoviny ve tvaru, odpovídajícímu profilu drážky. Po nalepení dekoračních prvků a aplikaci finální fasádní omítky byla fasáda kompletně opatřena finálním fasádním nátěrem StoColor Lotusan G, který chrání fasádu proti růstu řas a plísní.

 

Jsme členy

SPS

Spolupracujeme

AdMas VUT fakulta stavební

Dále podporujeme